Питання-відповіді Інтерв'ю Всі записи

1

Приз Володимир, користувач 1ua
Володимир Приз
Тема: Члени колегії – про наболіле
відбулося засідання колегії Новомиргородської районної державної адміністрації. На порядок денний було винесено чотири питання:

1. Про хід виконання Програми економічного та соціального розвитку Новомиргородського району за І квартал 2010 року.

2. Про підсумки опалювального сезону 2009 – 2010 років та підготовку господарського комплексу району до опалювального сезону 2010 – 2011 років.

3. Про стан пожежної та техногенної безпеки у закладах освіти району.

4. Про забезпечення пожежної безпеки при збиранні ранніх зернових культур.


Як бачите, шановні читачі, питання своєчасні і важливі. Адже всім цікаво, як виконувався план соціально-економічного розвитку району в умовах, коли ні державний, ні районний бюджети не були сформовані.

Друге питання також не залишило нікого байдужим, адже вартість опалення хвилює всіх споживачів цієї послуги - саме із за високої ціни Гкал опалювальний сезон довелося завершився завчасно. І особливо дискусія розгорілася навколо стану доріг. Навіть міський голова своєрідно відреагував на виступ доповідача, він завчасно образився на районну газету, яка, можливо, розмістить цей матеріал на своїх сторінках.

Ну, забезпечення пожежної та техногенної безпеки у районі , ніколи зайвим не буває, вважають спеціалісти районного відділу ГУ МНС.

Тож все по порядку.

По першому питанню інформацію надав начальник управління економіки І.В. Забажан. Він відзначив, що в звітному періоді 2010 року основні зусилля райдержадміністрації були направлені на утримання темпів розвитку територій, які було започатковано в 2009 році, хоча це було досить складно по причині того, що економіка району в 2009 році максимально використовувала свої потужності та резерви. У зв’язку з цим проводиться робота щодо виконання заходів направлених на належний рівень керованості процесами економічного і соціального розвитку, мінімізації наслідків фінансової кризи, соціального захисту населення. Реалізація програмних завдань дала свої результати

Сільгоспвиробники ґрунтовно підготувалися до весняно-польових робіт. Забезпечили себе в повному обсязі кондиційним насінням високих репродукцій ярих культур. Заготовили мінеральних добрива. Придбали протруйники насіння та гербіциди. Завдяки цьому вдало провели посів зернових культур у визначених обсягах. Значно збільшилася площа посіву цукрового буряка і склала 2,9 тис.га, проти 1464 га. минулого року. А це значить, що зростуть обсяги виробництва на цукровому заводі, відповідно зростуть і відрахування до бюджету, будуть створені додаткові робочі місця.

У звітному періоді відчутне нарощування поголів’я сільськогосподарських тварин. В господарствах налічується 2 тисячі 125 голів ВРХ – 101,8 % до чисельності першого кварталу минулого року.

Тенденція щодо збільшення поголів’я сільськогосподарських тварин в господарствах району очікується і в надалі. Враховуючи вищенаведені показники, в 1 кварталі 2010 року виробництво валової продукції по всіх категоріях господарств зросло в порівнянні з відповідним періодом минулого року на 3,4 % і склало 9,8 млн.грн.

Промисловий сектор району працював з деяким відставанням порівняно з першим кварталом минулого року переважно по причині виходу з ладу обладнання на ТОВ «Культурний гриб», яке змушене було практично увесь січень не здійснювати виробничу діяльність. Підприємством у першому кварталі вироблено готової продукції – на 21% менше минулорічного показника. По інших підприємствах також спостерігається невеликий спад обсягів виробництва. Це залежить і від застарілого обладнання деяких підприємств, і від нестабільного ринку збуту. Але, як наголосив голова райдержадміністрації, ми будемо докладати всіх зусиль, щоб виправити цю ситуацію. Адміністрація буде допомагати з пошуком ринку збуту та з джерелами фінансування з метою заміни обладнання.

Актуальним є питання залучення інвестицій в економіку району. За січень-березень 2010 року обсяг інвестицій в основний капітал склав 4,6 млн.грн. – 113,6 % до минулорічного показника, переважно за рахунок галузі сільського господарства.

Позитивна тенденція зберігається і бюджетній сфері.

Прогнозні показники надходження податків і платежів до зведеного бюджету за січень – березень 2010 року виконано на 102,0 %.

На жаль, хоча рівень зареєстрованого безробіття в районі і зменшився порівняно з першим кварталом 2009 року на 2,1 %, та все ж таки досить високий і становить 7,05 % .

Підсумовуючи виступ Олександр Ковтун сказав: 'Для збереження позитивних тенденцій та результатів, які були досягнуті необхідно прискорити реалізацію інвестиційних проектів, хоча проекти уже і втілюються у життя, по деяким із них терміни не витримуються - в результаті можливий спад промислового виробництва, а в програмі соціально-економічного розвитку ці показники враховані і відповідно сформований бюджет. Тому я буду вирішувати питання по створенню штатної одиниці в управлінні економіки для того, щоб був такий спеціаліст, який буде займатися виключно інвестиційними проектами та розробляти заходи по створенню інвестиційно-привабливого клімату. Щоб не було такої ситуації, яка виникла у центральній районній лікарні. Чотири місяці на складі лежить життєво необхідне обладнання на суму 800 тис грн., а встановити його немає можливості через перевірки, ініційовані на підставі листів направлених у відповідні інстанції'.

Про підсумки проведення опалювального сезону доповідав районний архітектор Д.В. Мостовий. Його виступ, як відзначив Олександр Ковтун, був ґрунтовним, змістовним і над питаннями, які піднімалися в ньому, треба працювати і розглядати їх на засіданнях комісій. Обов'язково провести реконструкцію центральної котельні з застосуванням енергозберігаючих технологій, адже фактичне сучасне навантаження по опаленню складає – 1 Гкал/год,.а котельня міста обладнана 3-ма котлами типу ДКВР 4/13 потужністю 8,1Гкал/год. Звідси і перевитрати енергоносіїв. За цей опалювальний період на оплату опалення бюджетних установ витрачено на 400 тис.грн більше від запланованого. Звичайно, і споживачам тепла необхідно подумати про його збереження та утеплення приміщень.

Дмитро Мостовий у своєму виступі вказав, що опалювальний сезон пройшов без зривів. Зараз проведено планово-попереджувальні ремонти на центральній котельні міста та теплових мережах. Далі районний архітектор детально проаналізував хід опалювального сезону в агропромисловому комплексі, сільських радах, закладах освіти, культури, охорони здоров’я та інших закладах бюджетної сфери і відмітив,що по цих об’єктах опалювальний сезон 2009/2010 року також пройшов в основному нормально. А підготовка до нового опалювального сезону здійснюється згідно затверджених планів.

Далі пішла інформація, яка так обурила міського голову. Дмитро Мостовий вказав на факти, яких на його думку не повинно бути. 'Основна звітність проходить по міській раді і дуже прикро, що на протязі всього опалювального сезону міська рада не надала жодного звіту. І це не тільки по зимі, будь-яку звітність приходиться вибивати.

Складається таке враження, що вся інформація знаходиться під грифом таємно. А якщо і вдається її потім отримати, то, шановні, ви читайте, будь-ласка, те, що підписуєте. Протягом опалювального періоду жодна отримана інформація не стикувалася з попередньою.

Уже кілька років – мабуть, уже 4 - як міську раду обладнано газовим опаленням, але до цього часу газова топкова не працює'.

Дмитро Володимирович окреслив і кілька проблем ВУ ЖКГ, на жаль, всі їх розмістити на сторінках газети немає можливості через брак місця. Тож звернемо увагу на основні.

Водопостачання та водовідведення:

Із 62,7кілометрів водопровідних мереж 50 кілометрів аварійні. Нормативні втрати води затверджені рішенням міської ради від 25 січня 2007 року №395 становлять 40,84%.

Це говорить про те, що із кожних 100 кубічних метрів якісної води, викачаної зі свердловин, до споживачів в кращому випадку доходить лише 59, а 41 витікає в землю.

Із загальної кількості електроенергії, що витрачається на транспортування води, 41% ми використовуємо на замочування ґрунтів.

Із 37 кілометрів каналізаційних мереж 10 кілометрів аварійні. Каналізаційні стоки перекачуються 5 каналізаційними насосними станціями, тобто напірні. Як ви вважаєте, куди діваються нечистоти, які проходять по аварійних мережах та ще й під тиском? Частина з них потрапляє в криниці в районах проходження напірної каналізації, а частина втискується в наші аварійні водопровідні мережі, так як в значній частині вони прокладені поруч або пересікаються.

Наступне. Дороги.

'… таких доріг, як у місті, немає в жодному населеному пункті району. В місті є такі вулиці, як Котовського, Нижевигонна, частина вулиць Дудченка, Оболенського та багато інших, по яких навіть влітку при великій засусі проїхати неможливо. А центральна дорога міста взагалі перетворилася в танкодром.

Як можна кожного року ремонтувати центральну дорогу на сотні тисяч, а вона стає ще гіршою?!!!

Чому поточний ремонт доріг у місті робить не спеціалізоване державне підприємство, будь-який автодор, а, вибачте за абревіатуру «армянстрой»? Чому не витримується технологія проведення будівельних робіт, і чому асфальт кладуть обов’язково або після дощу у вологі ями, або в пилюку?

Мені терміново довелося їхати вчора у Малу Виску до лікарні. Працівники автодору проводили ремонт дороги біля Малої Виски. Бригада обробляє вибиті місця, тут же видувають рештки оббитого асфальту і тут же обробляють ямку бітумом, засипають свіжий асфальт і утрамбовують вібротрамбівкою. Я не кажу, що це ідеально. Але.

Через годину повертаюся до Новомиргорода. В районі третьої школи в місцях вирізаних фрезою 2 тижні тому, один чоловік компресором дує болото, а інший по цьому болоті із чайника поливає краї ями мазутом і позаду уже стоїть готовий до роботи коток. Ну, думаю будуть класти асфальт тільки в сухі підготовлені ями. Закатали всплошну, всі ями і з болотом, і з пилюкою.

Цікаво, скільки прослужить такий асфальт і за чий рахунок буде проплачено виконання робіт такої якості?

В минулому році технологія проведення ямкового ремонту була аналогічною, виконувалася цими ж людьми. Де ця дорога, де цей асфальт? В школі нас учили, що смола у воді не розчиняється.

Чому ці люди не усувають свій брак безкоштовно, або за рахунок тих працівників міської ради, які підписували форми на оплату?

Хтось може заперечити, що дорогу розбивають 'КамАЗи' з буряком.

Але це все байки. Весь потік автотранспорту до Капітанівського цукрозаводу сходиться на перехресті в районі міської ради. Але дорога на Капітанівку чомусь в основному ціла і значно відрізняється по якості від міської. А основа під Капітанівською та центральною міською дорогою одна і та ж – бруківка., просто відношення до ремонту та утримання різне'.

В свою чергу Михайло Новіков, начальник дорожнього підприємства, заявив, що при такому фінансуванні дороги на Златопіль не буде і якість робіт забезпечити неможливо.

Олександр Ковтун зауважив: 'Дорога обов’язково буде, це однозначно. Я завжди доводжу справу до завершення. Це добре, що ми проблеми бачимо. Тепер їх треба виписати і вирішити. Невирішуваних питань нема, в тому числі і по дорогам. Якщо якесь підприємство не може забезпечити належну якість виконання робіт, то це зроблять інші, а проконтролювати роботу підприємства - задача замовника.'

Взяв слово у відповідь і Яків Немировський. Він сказав, що ВУ ЖКГ одужує, заборгованості по ПДВ, пенсійному фонді, зарплаті немає, а дороги будуть ремонтуватися.

Третє та четверте питання не викликало такої реакції, як попереднє. Хоча проблеми із забезпеченням пожежної безпеки також є. Не всі сільськогосподарські підприємства забезпечили зернозбираючу техніку іскро- та вогнегасниками. Не функціонують пожежні резервуари та водонапірні башти, і на випадок пожежі води поруч практично немає. По закладам освіти виявлені ряд недоліків і адміністрації відділу освіти необхідно вжити невідкладних заходів, щодо приведення в належний протипожежний стан підвідомчих об’єктів та передбачити фінансування протипожежних заходів по об’єктах освіти на 2010 рік в сумі 50 тис грн. згідно комплексної районної програми запобігання та реагування на надзвичайні ситуації техногенного та природного характеру у Новомиргородському районі на 2006 – 2010 рік.

Підводячи результати колегії, Олександр Ковтун зазначив: 'Питання, які виносяться на колегію, виносяться не для галочки, а для конкретного виконання, тому обов’язково необхідно знайти шляхи їх вирішення, в тому числі і фінансові. Прикладом може служити цьогорічний бюджет, який був збалансований за рахунок вільних лишків. А значить, треба заробляти більше коштів, розширювати базу оподаткування, всі роботи повинні виконуватися організаціями, які сплачують податки у Новомиргородському районі, переглянути сплату за землю та привести її у відповідність. Тоді і будуть кошти на виконання програми соціально-економічного розвитку Новомиргородського району і інвестиції навіть того самого ВУ ЖКГ'.

Юрій СТОЯНОВ, 'Новомиргородщина'

2 червня 2010


1


  Закрити  
  Закрити